Οστεοπόρωση: Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
οστεοπόρωση
Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια των οστών που αναπτύσσεται όταν ένα άτομο χάνει σημαντική ποσότητα οστικής πυκνότητας. Η νόσος οδηγεί σε αδύναμα και εύθραυστα οστά.

Τα άτομα με οστεοπόρωση είναι επιρρεπή σε κατάγματα οστών ακόμη και από ήπιους στρεσογόνους παράγοντες, όπως ο βήχας, ή το σκύψιμο.

Δεδομένου ότι έχουν υψηλό κίνδυνο κατάγματος, τα άτομα με οστεοπόρωση μπορεί τελικά να παρουσιάσουν περιορισμένη κινητικότητα. Μερικά κατάγματα που μπορεί να προκληθούν από οστεοπόρωση (ειδικά κατάγματα ισχίου) μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο θανάτου ενός ατόμου.

Για κάποιον με οστεοπόρωση, η επιβράδυνση της οστικής απώλειας και η οικοδόμηση της οστικής πυκνότητας είναι ζωτικής σημασίας.

Αν και δεν είναι δυνατό να αντιστραφεί η οστική βλάβη που προκαλείται από την οστεοπόρωση, η θεραπεία μπορεί μερικές φορές να βελτιώσει την οστική πυκνότητα και να αποτρέψει περαιτέρω κατάγματα.

Η θεραπεία για την οστεοπόρωση περιλαμβάνει φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για να επιβραδύνουν την απώλεια οστικής μάζας ή να αυξάνουν την οστική πυκνότητα. Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν διφωσφονικά, καλσιτονίνη και θεραπεία υποκατάστασης οιστρογόνων, ή ρυθμιστές υποδοχέων οιστρογόνων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής ως μέρος ενός σχεδίου ιατρικής θεραπείας μπορεί να αποτρέψει την περαιτέρω απώλεια οστικής μάζας και να βελτιώσει την οστική πυκνότητα.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε ποια συμπληρώματα μπορεί να είναι χρήσιμα στην οστεοπόρωση.

οστεοπόρωση

Ασβέστιο

Περίπου το 99% του ασβεστίου του σώματος αποθηκεύεται στον σκελετό, γι’ αυτό το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία των οστών.

Αν και η λήψη ασβεστίου από διατροφικές πηγές φαίνεται να ωφελεί περισσότερο τα άτομα με οστεοπόρωση σε σχέση με τα συμπληρώματα, ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου μπορεί να αποτρέψει περαιτέρω απώλεια οστών και τα κατάγματα.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα ασβεστίου μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο άλλων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, οι ειδικοί γενικά υποστηρίζουν τα συμπληρώματα ασβεστίου εάν λαμβάνονται με μέτρο και όχι σε υπερβολική ποσότητα.

Πρέπει να πάρω συμπληρώματα ασβεστίου;

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα ασβεστίου μπορούν να αποτρέψουν την απώλεια οστικής μάζας, αλλά μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία σας με άλλους τρόπους. Εάν διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο ορισμένων παθήσεων, όπως καρδιακές παθήσεις, μιλήστε με τον γιατρό σας πριν πάρετε οποιαδήποτε συμπληρώματα.

Τα συμπληρώματα ασβεστίου από μόνα τους μπορεί να είναι αμφιλεγόμενα λόγω των αντικρουόμενων στοιχείων σχετικά με τα συνολικά οφέλη τους για την υγεία. Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν ότι το καλύτερο είναι να παίρνετε ασβέστιο μαζί με βιταμίνη D. Ο συνδυασμός μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία των οστών και να μειώσει τον κίνδυνο καταγμάτων σε άτομα με οστεοπόρωση.

Η κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σας σε ασβέστιο μέσω διατροφικών πηγών δεν συνεπάγεται τους ίδιους κινδύνους για την υγεία της καρδιάς με την λήψη ασβεστίου από συμπληρώματα. Για να αυξήσετε την πρόσληψη ασβεστίου μέσω διατροφικών πηγών αντί με συμπλήρωμα, συμπεριλάβετε στη διατροφή σας περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα, τυρί, γιαούρτι και πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

οστεοπόρωση

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο με το ασβέστιο στην υγεία των οστών. Χωρίς επαρκή επίπεδα βιταμίνης D, η ικανότητα του σώματος να απορροφά το ασβέστιο περιορίζεται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια και αύξηση της οστικής απώλειας.

Η βιταμίνη D συμμετέχει επίσης στη διάσπαση και την αναδόμηση των οστών. Χωρίς επαρκή επίπεδα βιταμίνης D, διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν οστεοπόρωση, ή να εμφανίσουν περαιτέρω απώλεια οστικής μάζας, εάν έχουν ήδη τη νόσο.

Για τα άτομα με οστεοπόρωση, τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να βελτιώσουν την οστική πυκνότητα. Ωστόσο, η ποσότητα που λαμβάνουν θα πρέπει να είναι ισορροπημένη. Σε μια μελέτη με 311 υγιείς ενήλικες χωρίς οστεοπόρωση, η λήψη μεγάλων δόσεων βιταμίνης D για τρία χρόνια μείωσε ελαφρά την οστική πυκνότητα, αλλά η πιθανότητα πρόκλησης βλάβης δεν ήταν ξεκάθαρη.

Πάρτε περισσότερη βιταμίνη D φυσικά

Τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D μπορούν να επιτευχθούν με το να περνάτε περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, επειδή το σώμα σας συνθέτει βιταμίνη D από την απευθείας έκθεση του δέρματος στον ήλιο. Μπορείτε επίσης να λάβετε βιταμίνη D από τα τρόφιμα που τρώτε, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, το κόκκινο κρέας, το συκώτι, οι κρόκοι αυγών και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα (όπως τα δημητριακά πρωινού).

οστεοπόρωση

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο υποστηρίζει:

  • την λειτουργία των μυών και των νεύρων
  • τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
  • τη ρύθμιση του μεταβολισμού
  • τη ρύθμιση της ινσουλίνης
  • την αναπαραγωγή

Το μαγνήσιο όμως ζωτικής σημασίας και για πιο υγιή οστά. Σχεδόν το 60% των αποθεμάτων μαγνησίου του σώματος βρίσκεται στον οστικό ιστό.

Αν και η μέχρι στιγμής έρευνα είναι ανάμεικτη σχετικά με τα οφέλη των συμπληρωμάτων μαγνησίου για την οστεοπόρωση, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει, ότι η λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου μπορεί να βελτιώσει την οστική πυκνότητα.

Ωστόσο, η έρευνα έχει δείξει επίσης ότι η καλύτερη οστική πυκνότητα ως αποτέλεσμα της πρόσληψης μαγνησίου δεν μειώνει απαραίτητα τον κίνδυνο κατάγματος σε άτομα με οστεοπόρωση. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί εάν τα συμπληρώματα μαγνησίου μειώνουν τον κίνδυνο κατάγματος σε άτομα με την πάθηση.

Χρειάζομαι περισσότερο μαγνήσιο;

Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει μια εξέταση αίματος για να ελέγξει τα επίπεδα μαγνησίου σας και μπορεί να συστήσει ένα συμπλήρωμα εάν έχετε έλλειψη. Για να αυξήσετε την πρόσληψη μαγνησίου μέσω διατροφικών πηγών, τρώτε περισσότερους σπόρους και ξηρούς καρπούς, όπως σπόρους κολοκύθας, αμύγδαλα, κάσιους και φιστίκια.

Το συμπλήρωμα μαγνησίου μπορεί να είναι πιο ωφέλιμο για άτομα με έλλειψη σε αντίθεση με το να χρησιμοποιείται ως πρόσθετη μορφή θεραπείας για κάποιον με οστεοπόρωση. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η υπερβολική ποσότητα μαγνησίου μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία των οστών.

οστεοπόρωση

Βιταμίνη Κ

Έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Κ βοηθά στη ρύθμιση της αναδόμησης των οστών. Η έλλειψη βιταμίνης Κ μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της οστικής απώλειας, ειδικά για τις γυναίκες.

Ωστόσο, οι μελέτες που έχουν γίνει για τις επιδράσεις των συμπληρωμάτων βιταμίνης Κ σε άτομα με οστεοπόρωση είναι είτε περιορισμένες, είτε αντιφατικές. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί, εάν η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Κ πρέπει να συνιστάται σε άτομα με οστεοπόρωση.

Αν και η βιταμίνη Κ δεν προτείνεται ακόμη ως συμπληρωματική θεραπεία για την οστεοπόρωση, η έλλειψη βιταμίνης Κ μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη οστική πυκνότητα και υψηλότερο κίνδυνο καταγμάτων.

Πρόληψη ανεπάρκειας βιταμίνης Κ

Η κατανάλωση τροφών που περιέχουν υψηλή ποσότητα βιταμίνης Κ είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε την ανεπάρκεια βιταμίνης Κ. Για να πάρετε περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά φυσικά, προσθέστε στη διατροφή σας πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως λάχανο και σπανάκι), λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο και κουνουπίδι.

Ωστόσο, εάν παίρνετε βαρφαρίνη για τη θεραπεία, ή την πρόληψη θρόμβων αίματος, θα πρέπει πρώτα να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας, καθώς μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσετε τη δόση της βαρφαρίνης, εάν σκοπεύετε να κάνετε αυτές τις αλλαγές στη διατροφή σας.

οστεοπόρωση

Ψευδάργυρος

Μελέτες έχουν δείξει άμεση συσχέτιση μεταξύ της ποσότητας ψευδάργυρου που λαμβάνει ένα άτομο και του επιπέδου της οστικής του πυκνότητας.

Μια πρόσφατη μελέτη εξέτασε το πώς τα συμπληρώματα ψευδαργύρου θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους με οστεοπόρωση. Μετά από ένα χρόνο, καταγράφηκε αύξηση στην οστική πυκνότητα στους συμμετέχοντες στην μελέτη και δεν σημειώθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες, ή κατάγματα.

Ένας περιορισμός της μελέτης, ωστόσο, ήταν ότι τα άτομα που συμμετείχαν είχαν όλοι έλλειψη ψευδαργύρου. Ως εκ τούτου, δεν είναι σαφές, εάν τα άτομα που έχουν επαρκή επίπεδα ψευδαργύρου, θα έχουν τα ίδια αποτελέσματα.

Επίσης, δεν υπήρχε ομάδα ελέγχου (ψευδοφάρμακο) και όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν επίσης φαρμακευτική αγωγή για την οστεοπόρωση. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι επίσης σαφές εάν η βελτίωση της οστικής πυκνότητας σχετίζεται με τον ψευδάργυρο, ή με άλλη θεραπεία. Οι συγγραφείς της μελέτης συνέστησαν περαιτέρω έρευνα για τις επιδράσεις της θεραπείας με ψευδάργυρο στα οστά.

Πηγή: https://www.verywellhealth.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τεστ οστικής πυκνότητας: Τι είναι και σε ποια ηλικία να το κάνετε

Οστεοπόρωση: Υπολογιστής πρόσληψης ασβεστίου – Τι να τρώτε για γερά οστά

Συμπληρώματα και αμπούλες για βιταμίνη D: Πόσο να παίρνετε – Συμπτώματα υπερδοσολογίας

Μαγνήσιο: Τι να ξέρετε για τα συμπληρώματα – Χρήσεις, παρενέργειες και ποιοι πρέπει να ΜΗΝ τα παίρνουν

Βιταμίνη Κ: Όλες οι χρήσεις, παρενέργειες, προφυλάξεις και η σωστή δοσολογία

Ψευδάργυρος: Όλες οι χρήσεις και παρενέργειες – Τι πρέπει να προσέχετε με τα συμπληρώματα ψευδαργύρου